A+ R A-

Educaţie

După ce şi-au pregătit ghetuţele în aşteptarea Moşului Nicolae încă de aseară, iată ca acesta a sosit şi la Şcoala Gimnazială Mireşu Mare şi la celelalte şcoli subordonate. Pentru grădinarii din grupa mare pregătiţi cu drag de doamna educatoare Aurelia Pop, Sfântul Nicolae a sosit de două ori iar sacul adus de moşul s-a umplut cu multe dulciuri şi jucării. Copilaşii o merită din plin, nu numai atunci când este an electoral, deoarece micii şi drăgălaşii copilaşi mirişeni l-ai încântat pur şi simplu pe moşul venit din depărtări pe un cal alb.

În 23 de ani de la Revoluţie, în România s-au editat manuale numai în perioada 1996-2006 şi nu sunt bani pentru tipărirea a mai mult de 10% din numărul de exemplare necesare la începutul fiecărui an şcolar,  potrivit preşedintelui Uniunii Editorilor din România, Mario de Mezzo.
Aproximativ 90% din copiii români învaţă după manuale învechite, ultimele fiind editate în anul 2006, iar, în fiecare an, din numărul de manuale care ar trebui publicate, MinisterulEducaţiei are bani doar pentru 10%.

Un studiu comandat de guvernul britanic susţine că tot mai mulţi tineri ar trebui încurajaţi să aleagă o şcoală de arte şi meserii ca alternativă a facultăţii, iar diploma de ucenic să fie valorizată asemenea celei universitare.
Standardele şcolilor profesionale trebuie să fie ridicate pentru a stopa concepţia generală de „şcoală de mâna a doua“ comparativ cu facultăţile care oferă un ciclu de licenţă de trei ani – aceasta este concluzia unui studiu comandat de guvernul britanic pentru a afla dacă educaţia oferă ceea se cere pe piaţa muncii, relatează ”The Telegraph”.
Studiul, condus de antreprenorul Doug Richard în condiţiile creşterii îngrijorătoare a ratei şomajului în rândul tinerilor, susţine că obiectivul guvernului de a forţa absolvenţii de liceu să se înscrie la facultate a avut ca rezultat „o părere colectivă greşită“, conform căreia o diplomă universitară „este un indicator al unei capacităţi intelectuale mai ridicate, ceea ce nu este adevărat“.

Fie că vrei să înveţi o limbă străină în doar trei luni, să ţii minte toate cărţile de joc dintr-un pachet în mai puţin de un minut ori să-ţi formezi deprinderi pentru activităţi mai serioase, cheia succesului constă în urmarea câtorva paşi simpli, scrie businessinsider.com.

1. Aplică acest plan de bază pentru orice obiectiv pe care vrei să-l atingi

Gândeşte-te că obiectivul tău este o construcţie lego pe care trebuie să înveţi s-o construieşti şi apoi pune-ţi câteva întrebări: Care este minimumul de blocuri lego cu care pot să încep? Pentru a clădi măcar 80% din construcţie, care 20% dintre piesele lego mă ajută cel mai mult? Pe care dintre piese ar trebui să le folosesc primele? Cum îmi stabilesc obiectivele astfel încât să ajung la rezultatele dorite şi să am garanţia că planul meu funcţionează?

30 de fosti si actuali olimpici internationali au semnat vineri, 30 noiembrie, o scrisoare deschisa adresata premierului si ministrului Educatiei.
Olimpicii se revolta fata de lipsa de recunoastere a rezultatelor obtinute de ei in anul scolar 2010-2011. Elevii si studentii careu au obtinut performante de marca la nivel international ii amintesc ministrului Educatiei ca au trecut patru luni de cand le-a promis ca-i va premia, dar pana acum nu s-a intamplat nimic.

Elevi, studenţi, învăţători şi profesori din mai toate judeţele României, R.Moldova şi Serbia au răspuns iniţiativei Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România de a participa la concursul ,,ÎNVAŢĂ DESPRE ROMÂNI DE ZIUA ROMÂNIEI”. Au căutat de chiar 1 Decembrie şi răspunsuri la teme relevante dar absente în programele şcolare privind comunităţile româneşti.
Apropo, aveţi informaţii serioase privind localităţile din Valea Timocului unde s-au cerut în 2012 ore de limbă română în şcoli? Dar despre şcolile româneşti din regiunea transnistreană? Dar despre Recomandarea din 1997 a Consiliului Europei care cere statelor balcanice să acorde drepturi culturale aromânilor? Dar despre poporul care a avut în istoria sa doar un singur învăţător? Dar despre meglenoromâni? Dar despre boierul basarabean, cel mai mare filantrop român şi şi salvatorul principal al şcolilor româneşti din Ardeal al cărui portret se afla într-o sală specială la sărbătorirea din 1912 în Arad a centenarului primei şcoli de învăţători din spaţiul românesc? (vezi celelalte pe http://invatatori.ro/ )

România se clasează pe locul 32 din 40 într-un top mondial pe educaţie în rândul statelor dezvoltate, realizat de firma Pearson. Finlanda şi Coreea de Sud sunt în vârful clasamentului care vizează ţările cu cele mai bune sisteme de educaţie din lume. România se află la sfârşitul clasamentului sistemelor de învăţământ din 40 de ţări dezvoltate, realizat de firma Pearson, cea mai mare companie educativă din lume care deţine Financial Times şi the Economy Group, printre altele.
Pe primul loc în top se află Finlanda, iar pe ultimul este Indonezia. Înaintea României, care se află pe locul 32, sunt Grecia şi Bulgaria, iar în urma noastră este clasată Chile.

Elevii din învăţămîntul preuniversitar se vor bucura vineri, 30 noiembrie, de o zi liberă, cursurile fiind suspendate dat fiind faptul că sărbătoarea de Sfîntul Andrei a fost declarată ca fiind una legală, în care nu se lucrează. Aceştia vor fi liberi şi luni, 3 decembrie deoarece cadrele didactice au Cercuri pedagogice cu suspendare de cursuri. Astfel, cei aproape 78.000 de preşcolari şi elevi se vor reîntoarce la cursuri marţi, 4 decembrie, pentru ca din 22 decembrie să intre în vacanţa de iarnă. Ei vor putea profita de zile libere pînă în 14 ianuarie 2013, cînd va debuta cel de-al doilea semestru.



Un nou studiu efectuat în Danemarca a ajuns la concluzia că elevii care depun efort fizic înainte de a merge la şcoală se concentrează mai bine în timpul orelor.
Cercetătorii afirmă că mersul la şcoală pe jos sau cu bicicleta poate fi o metodă excelentă pentru a îmbunătăţi concentrarea elevilor la ore. Studiul efectuat de experţii de la Universităţile Copenhaga şi Aarhus a descoperit că elevii care au fost transportaţi cu maşina la şcoală sau care au ajuns acolo cu ajutorului transportului în comun au obţinut scoruri mai scăzute la testele de concentrare decât copiii care veneau la şcoală pe jos sau cu bicicleta.
Cercetarea a fost efectuată pe 19.527 de elevi cu vârste între 5 şi 19 ani. Participanţii au răspuns la un chestionar ce cuprindea întrebări referitoare la alimentele consumate şi la activitatea fizică pe care aceştia o efectuau.

Stelian Fedorca, secretar de stat: Se revine la vechea metodologie de inscriere la scoala / Reactie dura a lui Daniel Funeriu: Se va reveni la spaga, arbitrar si clientelism
Ministerul Educatiei schimba regulile de inscriere la clasa pregatitoare. Stelian Fedorca, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro ca de la anul "se revine la vechea metodologie de inscriere la scoala", existenta pana la criteriile introduse anul trecut. Se renunta astfel la cele patru etape de inscriere, la criteriile de departajare conform carora au prioritate la inscriere copiii orfani, din familii monoparentale sau care au un certificat medical de incadrare in grad de handicap. "Consiliul de Administratie al fiecarei scoli va stabili propriul regulament pe care il va afisa, asa cum era si inainte", a explicat pentru HotNews.ro Fedorca.

10% din profesori au plecat. Restul?

Email Imprimare PDF

În ultimii trei ani, din învățământ „au dispărut“ peste 40.000 de cadre didactice. Ce cale au apucat acești oameni și ce i-a determinat să renunțe la „cea mai nobilă profesie“?
Anca Radian, fostă profesoară de istorie pentru ciclul gimnazial, spune că, „e greu să arăt cu degetul spre un singur motiv. Salariul era batjocură, elevii sunt sub orice critică, în pauze nu auzeam decât bârfe. Eram convinsă că pot demonstra că se poate face ceva în sistemul ăsta absurd, așa că pierdeam mult timp căutând metode de a atrage copiii spre materia mea. La un moment dat, am realizat că îmi ratez viața încercând să mut munții din loc. Am avut o șansă și am luat decizia corectă. Am plecat.“ Șansa a constat în intrarea într-un proiect cu finanțare europeană câștigat de un ONG clujean. La câteva luni de când a început colaborarea pe proiect, și-a dat demisia din învățământ.

Pagina 1 din 91

Dosar de candidat