A+ R A-

Douăzeci de ani de reforme eşuate în învăţământ

Email Imprimare PDF

M-a surprins decizia omului de televiziune Corina Drăgotescu de la RTV de a părăsi România. Ea pleacă, nu ştiu dacă definitiv sau doar pe timpul studiilor fiicei sale, în America, dar argumentele dânsei de a părăsi ţara în care s-a născut, a copilărit, s-a îndrăgostit, s-a împlinit ca om sunt de bun simţ. Fetiţa ei doreşte să-şi continue studiile superioare la una dintre facultăţile de prestigiu din S.U.A., acolo unde un student învaţă cu adevărat lucruri care o să-i fie utile ulterior şi studentul este în prim-planul procesului de învăţământ. Uite că nu scap nici eu de nişte termeni des uzitaţi la noi în educaţie! Ieri seară, în emisiunea sa vedeta Tv a mai spus un lucru cu care sunt de acord: „M-am săturat de douăzeci de ani de reforme în învăţământ eşuate. Doresc să-i oferit fetei mele ceea ce-şi doreşte şi merită”. Perfect de acord cu doamna Drăgotescu iar dacă vă surprinde poziţia mea vă pot spune că din acest punct de vedere am fost „privilegiat”, eu fiind „doar” învăţător şi aici nimeni nu poate schimba nimic, elevul de ciclul primar trebuie să înveţe să citească, să scrie, să înveţe tabla înmulţirii, să socotească, să se comporte civilizat. Asta a fost de când lumea. Încă de pe vremea marelui învăţător Ion Creangă, Dumnezeu să-l odihnească! Am scăpat şi de experienţa „Clasa Zero” sau „Clasa Pregătitoare”, care aşa cum a început, adică cu bâlbâieli, lipsuri materiale, aşa se va şi sfârşi...Problema şi greutatea elevului român abia din gimnnaziu, liceu, facultate şi piaţa muncii începe! Atâta este de spus: „Vai de sărmanii tineri români!”
Corina Drăgotescu a adăugat pentru telespectatori că şi soțul ei, care lucrează ca cercetător în domeniul IT a primit o ofertă avantajoasă în Statele Unite, precizând că, deşi, în România ducea o viață decentă, îşi dorește un alt orizont atât pentru ea, cât şi pentru familia ei. Acolo, după zece ani de muncă primeşti o pensie decentă şi apoi călătoreşti în întreaga lume în calitate de pensionar, pe când în România stai cu frica în sân, punându-şi întrebarea obsedantă: „- Oare aştia ne-or aduce pensiuca sau nu mai au bani la guvern?!”
Se apropie cu paşi repezi data de 9 decembrie 2012 şi trebuie să alegem un nou parlament bicameral, unul mărit! Mă întreb, ca 7,4 milioane de români care au dorit să-l dea jos pe Traian Băsescu în vara aceasta, ce rol a mai avut referendumul susţinut de preşedinte de acum câţiva ani cu parlament unicameral dacă „una zicem, alta facem!”
Acuma, eu sunt curios cum va vota lumea care va merge la vot, că eu personal sunt sătul de toţi, nu de toate...blondele din Mitropoliei! Şi zic şi eu la final, ca cei de pe Calea Mireşului, Şomcuta Mare:
„- Neamule-parlamentarule, mânca-ţi-aş, care dai mai mult ?!”Pentru vot, evident...



Dosar de candidat