A+ R A-

Cand doi se bat…se pot si impaca

Email Imprimare PDF

Organizaţiile politice ucrainene din România s-au unit

După ce ani în şir ucrainenii au fost divizaţi în două organizaţii de sine stătătoare, recent a avut loc o reconciliere istorică. În urma Congresului Extraordinar care s-a derulat la Suceava, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a fuzionat cu Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România (UDUR).
Într-un comunicat al Uniunii Ucrainenilor din România se arată că „în acest mod s-a creat posibilitatea coordonării unitare a tuturor programelor sociale, economice şi culturale menite a păstra tradiţiile populare şi culturale specifice ucrainenilor şi valorificării în comun a potenţialului de turism ecumenic şi cultural pe ambele maluri ale Tisei şi în Bucovina. Totodată, se va acţiona pentru dezvoltarea mediului de afaceri, susţinerea activităţilor ONG-urilor, inclusiv prin antrenarea acestora în programe transfrontaliere cu finanţare europeană şi bilaterala. O atenţie deosebită va fi acordată problemelor specifice din domeniul învăţământului şi asistării persoanelor defavorizate din zonele locuite preponderant de etnicii ucraineni”.
Cu această ocazie a fost stabilită şi echipa de conducere cu care UUR pleacă la drum. Funcţia de preşedinte i-a revenit lui Ioan Bodnar, în timp ce prim-vicepreşedinte a fost desemnat Dumitru Morhan.
„Vom acţiona ca o echipă responsabilă, energică şi capabilă să-şi asume pe termen lung un rol extrem de important în interesul ucrainenilor din România”, a explicat Ioan Bodnar.
La rândul său, prim-vicepreşedintele executiv, Dumitru Morhan, a anunţat că îşi va folosi experienţa căpătată prin accesarea recentă din Fondul Social European a proiectului „Oportunităţi de formare şi ocupare în meseria de electrician în construcţii” pentru materializarea de viitoare proiecte mai ample în folosul comunităţii ucrainenilor care trăiesc pe teritoriul României.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Dosar de candidat