A+ R A-

ETNICI UCRAINENI - Buciuta vs. Morhan: UUR si UDUR ajung in instanta inaintea alegerilor locale

Email Imprimare PDF

Uniunea Ucrainenilor din Romania (UUR), condusa de catre deputatul maramuresean Stefan Buciuta, si Uniunea Democrata a Ucrainenilor din Romania (UDUR), care il are la sefie pe suceveanul Dumitru Morhan, sunt din nou in conflict. Disputa politica vizeaza voturile zecilor de mii de etnici ucraineni si se va finaliza in instanta, pentru ca s-a ajuns la acuzatii de frauda si fals in acte.
Recent, liderul UDUR a anuntat o alianta cu UUR, respectiv organizarea unui congres comun, in urma caruia Buciuta ar fi fost dat jos din functia de conducere a UUR si ar fi fost inlocuit cu suceveanul Ioan Bodnar. De cealalta parte insa parlamentarul maramuresean sustine ca totul este “o gluma” si ca a decis sa se adreseze autoritatilor de urmarire penal.

“Ii vom da pe mana parchetului, a procuraturii, pentru ca au folosit o stampila falsa”, a comentat el. Buciuta sustine ca Bodnar, care era sef al UUR Suceava, si-a depasit atributiile iar pentru asta va cere. in 24 februarie, cand va avea loc o sedinta a uniunii, sa fie suspendat din functia pe care o detine. “Noi am avut un congres national in octombrie, la Timisoara, si atunci am fost ales eu presedinte”.

Miza desemnarii noului lider al ucrainenilor este cea a candidaturii pentru Camera Deputatilor, minoritatile avand rezervat prin lege de un loc in Legislativul Romaniei. In anul 2008, cand au avut loc alegerile parlamentare, Buciuta l-a avut drept contracandidat pe acest loc tocmai pe Morhan, care de o buna bucata de timp se lupta sa il indeparteze de la conducerea uniunii.

Acesta declara inca de anul trecut, pentru eMaramures, ca incearca sa unifice UUR si UDUR, precizand ca are de partea sa foarte multi primari si reprezentanti ai ucrainenilor si ca va merge la randul sau in fata organelor de cercetare penala cu acte care ar dovedi ca Buciuta a incalcat legea. Pana la aceasta ora Morhan nu a putut fi contactat pentru a comenta noul incident si modul in care a fost organizat congresul de unificare de la Suceava.

Rezultatele partiale ale recensamantului din 2011 au aratat ca numarul cel mai mare de etnici ucraineni se regaseste in judetul Maramures - aproximativ 31.200 de persoane. Pe urmatorul loc e Timisul, cu 6.000, Suceava, cu 5.700 si Caras-Severin cu 2.600 de ucraineni. Aceste judete detin 88% din totalul acestor etnici la nivel national.

Publicat pe http://www.emaramures.ro la data de 22 februarie 2012

http://www.emaramures.ro/Stiri/62319/ETNICI-UCRAINENI-Buciuta-vs-Morhan-UUR-si-UDUR-ajung-in-instanta-inaintea-alegerilor-locale

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Dosar de candidat