A+ R A-

Procurorii DNA sunt invitati sa destrame mafia terenurilor din Ocna Sugatag

Email Imprimare PDF

Un teren in valoare de peste 250.000 euro a fost intabulat cu acte false
Ocna Sugatag a fost si ramane o tinta pentru investitorii din domeniul imobiliar. Nu are rost sa facem o expunere a motivelor pentru care fiecare om cu bani doreste sa construiasca aici macar o casuta de vacanta. Dar pentru asta au nevoie de terenuri, iar acestea sunt foarte scumpe. Dupa ’89 a inceput goana dupa terenurile de aici, iar in timp s-a dezvoltat o adevarata mafie locala in care au fost si sunt implicate autoritatile locale, ca fara ele era aproape imposibil sa se faca atatea ilegalitati. Si sunt multe. Cineva ne spunea ca procurorii DNA ar avea cateva luni de lucru pe “santierul” de aici, iar rezultatele nu ar putea fi decat spectaculoase.
Luni, 31 ianuarie 2011. O sedinta obisnuita de Consiliu Local al Primariei Ocna Sugatag, pe ordinea de zi fiind trecute sapte puncte. La “Diverse”, Petru Dragus intervine, conform procesului verbal al sedintei, cerand executivului cateva explicatii< “Care este situatia terenului inchiriat firmei Selina Oradea (cea care executa lucrarile de modernizare a drumului judetean Baia Sprie – Barsana n.a.), cine primeste cei 700 euro lunar pe care ii achita chiriasul, cu ce drept banii acestia sunt incasati de cetateanul Stavor Burlibasa”.
Nimeni nu stie sa-i raspunda, sau mai degraba nu se vrea acest lucru. Facem precizarea ca nu-i prima data cand in cadrul CL se cer lamuriri in legatura cu situatia juridica a terenului in suprafata de 0,542 ha situat la circa 350 metri distanta de centrul comunei. Normal ca raspunsuri nu s-au dat, altfel oamenii n-ar fi insistat.

Stavor este Bu(r)libasa terenului
In astfel de situatii ceva mai complicate, primul lucru pe care il face oricine vrea sa afle adevarul este sa mearga la Cartea Funciara sa vada care-i situatia juridica a terenului. Asa am procedat si noi. In data de 25 februarie 2011, Mihai Colopelnic, referent de Carte Funciara, ne-a pus la dispozitie datele solicitate. Am aflat astfel ca, potrivit Cartii Funciare nr. 50.059 a comunei Ocna Sugatag, terenul de 5.423 mp, CF nr. 1.140, este “intabulat, drept de proprietate, cu titlu de drept uzucapiune, dobandit prin Hotarare Judecatoreasca, cota initiala 1/1, cota actuala 1/1″ pe Stavor Burlibasa si Cornelia Mariana Burlibasa. Hotararea a fost data prin Sentinta Civila nr. 1.158 din 2007, Dosar nr. 1.779/2006.

Povestea pamantului

Sa vedem care este istoria acestei bucati de pamant, care astazi valoreaza peste 250.000 euro, poate si pentru faptul ca in apropiere sunt accesibile toate utilitatile. Dupa preluarea puterii de catre comunisti, terenul a intrat in proprietatea statului roman. Probabil a apartinut unui proprietar, dar, din moment ce in ultimii 20 de ani nu a fost revendicat, n-am “sapat” mai adanc in istorie. Din anul 1956 si pana in 1990, a fost detinut de Pataki Gheza, asa cum rezulta din consultarea registrului agricol. A se retine faptul ca a fost “detinut” si folosit, Pataki nefiind proprietar. Detinatorul a decedat, cei doi fii au plecat (unul in strainatate si altul s-a stabilit in Sighetu Marmatiei), iar din 1990 terenul a fost detinut de Simion Stetco, de pe strada Ilie Lazar nr. 23, pana in 1997, cand a intrat in folosinta lui Ioan Pop, zis “Litera”, domiciliat pe strada Dragos Voda nr. 18.

Drumul spre iad este pavat (uneori) cu intentii bune

In 2003, primar al comunei Ocna Sugatag era independentul Mihai Ivaszuk. Stavar Burlibasa se adreseaza Consiliului Local cu o cerere pentru atribuirea terenului respectiv in vederea amenajarii unui teren de fotbal pentru antrenament. Omul parea bine intentionat, afacerile ii mergeau, asa ca s-a gandit sa investeasca in fotbal. Pentru asta a concesionat, in 1999, terenul de fotbal si piata agroalimentara din comuna. A dorit sa se extinda si pe terenul de care vorbim. Pentru asta a fost intocmit un PUZ in care la loc de cinste figura construirea Terenului nr. 2 (de antrenament) pentru echipele de fotbal. PUZ-ul a fost prezentat si aprobat in CL, primind apoi acceptul Comisiei Tehnice din Consiliul Judetean. Nu mai insistam, spunem doar ca respectivul PUZ este de negasit la ora actuala.

Ce pot face doi martori mincinosi

De aici lucrurile se complica rau de tot, aluneca pe fagasul penal. Burlibasa i-a dat 15 milioane lei vechi lui “Litera” si acesta a semnat un act de mana prin care ii cedeaza dreptul de folosinta a terenului. Sigur ca asa ceva era ilegal, terenul fiind al statului roman. Apoi, lantul ilegalitatilor prinde contur odata cu trecerea lui Burlibasa in Registru Agricol, probabil pe baza hartiei semnata de “Litera”, ca altfel nu ne putem explica. Urmeaza partea cea mai spectaculoasa a actiunii. Cu adeverinta de la Registrul Agricol, obtine o alta adeverinta de la primarie si, alaturi de doi martori mincinosi pana in adancul oaselor, incepe (in 2006) demersurile de intabulare a terenului, apeland la instanta. Pentru folosirea dreptului de uzucapiune trebuie facuta dovada faptului ca terenul respectiv a fost in folosinta solicitantului cel putin 20 de ani. Ori Burlibasa a primit (ilegal) terenul in folosinta cu doar trei ani in urma.
Cei doi martori mincinosi jura cu mana pe Biblie ca terenul ar fi apartinut unor stramosi de-ai Burlibasei. Nu exista niciun document sau martor care sa demonstreze ca cineva din neamul staborului ar fi locuit candva in localitate sau ar fi avut ceva proprietati. Registrul Agricol are mentiuni de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, dar nicaieri nu exista mentionat vreun stramos de-a bu(r)libasei. Actualul stabor a venit de cativa ani in Ocna Sugatag, din Livada, judetul Satu Mare, si la “descalecare” nu lasa impresia ca stramosii lui ar fi fost proprietari, poate cel mult al unui atelaj cu coviltir.

S-a folosit stampila pierduta din primarie?

Dupa cum ati vazut la inceputul articolului, instanta i-a dat sentinta favorabila, irevocabila si definitiva. Am stat de vorba cu un judecator care ne-a spus ca in astfel de situatii conteaza foarte mult, pe langa martori, documentele din dosar. Nu am vazut ce contine dosarul lui Burlibasa, dar tragem concluzia ca a fost “beton”, altfel judecatorul ar fi observat ca nici nu poate fi vorba de punerea in posesie a unui impostor cu tendinte vizibile de a deveni infractor.

Prin Ocna Sugatag se vorbeste ca in ultimii zece ani s-au facut tot felul de improprietariri in instanta in baza unor documente false, refacute. La mijloc ar fi o stampila a primariei care a disparut prin 2003.
Mihai Ivaszuk, fost primar< “E adevarat ca a disparut stampila. Se pare ca a fost pierduta de contabila primariei. Am declarat-o nula si la scurt timp am confectionat trei stampile, numerotate, pentru primar, contabil si secretar. Exista posibilitatea ca stampila pierduta sa fi fost furata sau gasita de cineva si, de ce nu, folosita ulterior in diferite scopuri. E normal ca o instanta de judecata sa ia in considerare un document ce poarta stampila primariei, pentru ca nu are niciun motiv sa verifice daca este valabila sau nu. Unde mai pui ca s-ar putea, in acest caz, ca actele false (refacute) sa fie datate inainte de pierderea stampilei. Sigur, nu am nicio dovada, nu pot acuza pe nimeni, dar, repet, e posibil orice”.

O fi primarul Sas “Regina” afacerii?

Fostul primar are dreptate, dar nu are dovezi. Acestea le pot descoperi organele abilitate prin metodele lor specifice. Lumea vorbeste despre o adevarata mafie a terenurilor, pana in prezent fiind intabulate ilegal in jur de opt hectare. Cazul prezentat e unul reprezentativ, dar mai sunt multe altele in care trebuie sa se faca lumina. Avutia statului a fost scoasa la mezat de niste indivizi care au stiut cum sa se descurce, ajutati de oameni pusi sa respecte si sa aplice legea. Neclara, incompleta si evaziva in multe paragrafe. La Ocna Sugatag s-au facut afaceri de zeci de milioane de euro cu pamantul statului. E limpede ca aici s-a constituit o mafie, foarte bine pusa la punct, in care sunt angrenate mai multe persoane, inclusiv reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, avocati, judecatori.
In prezent, lui Burlibasa nu-i merge prea bine. Oamenii spun ca traieste doar de pe urma inchirierii catre Selina a terenului de care ne-am ocupat in articol. Existenta staborului a fost puternic influentata de Vasile Sas, primarul localitatii. Primaria putea ea sa inchirieze firmei Selina un teren situat la doi pasi de cel al staborului. Vasile Sas s-o fi gandit ca nu merita ca in casieria primariei sa intre lunar 700 de euro. Asa ca a respins oferta in favoarea prietenului sau, staborul, lasand terenul primariei pustiu.
Se vorbeste tot mai insistent prin zona ca actualul primar ar fi “Regina” in afacerile din ultimii ani cu terenurile din Ocna Sugatag. Asteptam ca procurorii DNA sa infirme, sau sa confirme, zvonurile acestea.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Dosar de candidat